Tuesday, August 18, 2009

Inga fler gratis recensionsex

Det har blivit jättepopulärt att få tag på nya intressanta böcker gratis, detta genom att skriva till förlag och be om recensionsexemplar. Det gäller bara att utge sig för att vara någon slags recenserande institution eller representant för en sådan - tidskrift, politisk rörelse, frilansande journalist (vem är inte det nuförtiden?) eller litterär bloggare. Visst får man ett gratis ex, och någon recension dyker oftast aldrig upp.

Förlag är kluvna till fenomenet. Å ena sidan vill man sprida kunskap om sina böcker och få recensioner, ju fler desto bättre. Att chansa några ex på det är ingen större förlust. Å andra sidan är det inte meningen att böcker ska anskaffas gratis på det sättet. En bok är en vara som konsument ska betala för.

Hur det än är så nu verkar det så att vi närmar oss slutet på denna våg av... får jag kalla det recensionsfilen kanske?
Medelstora förlag har kommit upp med ett nytt system för recensionsex. Det fungerar såhär:

Om du vill recensera en bok och vill ha en för det ändamålet kontaktar du förlaget och berättar om det och ber om recex, och då får du ett exemplar, men inte gratis - du får betala fullpris som alla andra. När du sedan skrivit och publicerat den utlovade recensionen får du pengarna tillbaka, inkl ev omkostnader. Recensionen får dock vara godkänd av förlaget, då får du pengarna tillbaka, annars inte.
Vilka kriterier gäller för godkännande? Nej, det spelar ingen roll om recensenten rosar eller risar boken i fråga, ifall du kanske misstänkte det. Utan det är följande krav som skall mötas:
a) recensionen ska vara seriös, ej anonym, utan underskriven (av en verklig person med fungerande kontaktuppgifter), och litterärt djup, inte tramsig typ "oj vilken bra bok" eller "oj vilken dålig bok" utan ska gå igenom verket på djupet rent litteraturkritiskt; recensionen ska vara intressant att läsa just som recension alltså;
b) recensionen skall vara välskriven (utan stavfel), korrekt och saklig, inte innehålla lögner eller felaktiga påståenden (vilket tyvärr ofta sker när man sågar någon bok).

En hederlig recensent har inga svårigheter att möta dessa två krav, och får pengarna tillbaka. Systemet slår däremot hårt mot dem som bara är ute efter gratis böcker, de som gör recensionsåtaganden men inte tar dessa på allvar.

Medelstora förlag har börjat tillämpa det systemet, och även en del mindre, bl a Spionförlaget som jag nämnt i tidigare inlägg i samband med förlagets spionmemoarer. Större förlag är vad jag vet ganska ointresserade av att ta itu med recensionsfusket eftersom de arbetar med samma recensenter och samma stormedier år efter år, de har andra motivationsinstrument. Och större volymer vilket gör att de kan strunta i om 50-100 recensionsex går till beställare som aldrig återkommer med recensioner.

Bra system, tycker jag. Det återstår att se om det funkar.

No comments: